Ordlista

Eftersom det är många som har frågat mig vad olika ord som används på min blogg betyder så tänkte jag göra en liten ordlista där de vanligaste nagelbloggsorden förklaras, den kommer säkert fyllas på efterhand och om det är något ord ni tycker att jag saknar, säg till vet jag!

Chip/Chippat - ett slitage av nagellacket där det lossnar i bitar, oftast på topparna av naglarna.

Cuticle Drag - när man målar på med ett lack och det blir kala fläckar nere vid nagelbanden. Det finns olika förklaringar till detta fenomen men den vanligaste är nog nagellackets formula.

Dottingtool - ett nailart verktyg som används för att göra jämnstora prickar på naglarna. Det finns dottingtools i en massa olika storlekar.

Dupe - två nagellack från samma eller olika tillverkare som är identiska. Är du en inbiten nagellacksnörd så räcker det inte med att två lack påminner om varandra för att vara dupes utan de ska vara exakt likadana.

Finish - lackets yta, det du ser, till exempel glitter, shimmer, metallic och så vidare. Det finns en massa olika finishar.

Formula - en beskrivning av hur lacket är att måla med, är det tunn, tjockt, rinnig, bra eller dålig och så vidare. Formula kan även beskriva hur snabbt lacket torkar och hur bra det håller.

Frankenlack - nagellack som man har blandat ihop själv, det är alltså ett unikt lack som inte går att köpa. Franka kan man göra genom att blanda ihop flera nagellack men även genom att använda sig av lösa pigment.

Gradient - när två eller fler nagellack går ton i ton på nageln. Från blått till lila till exempel eller rött till gult.

Haul - ett större inköp av nagellack.

Indielack - indie står för independent (oberoende) vilket i det här fallet betyder lack som är tillverkade och säljs av privatpersoner och som därför inte har något större företag bakom sig.

Jellymacka - är en kombination med tre lager nagellack. Först ett lager jellylack sedan ett lager med ett glitterlack och slutligen ytterligare ett lager med det första jellylacket. Detta gör att det ser ut som om glittret ligger inbakat i lacket.

Layering - en kombination där man målar olika nagellack över varandra för att skapa effekter. Vanligaste varianten är troligtvis ett glitterlack i ofärgad bas över ett färgat krämlack, på så sätt ser man krämlacket igenom glitterlacket.

Lemming - ett uttryck för ett lack som man verkligen vill ha.

Nailart - när man dekorerar eller utsmyckar nageln på ett eller annat sätt. Det finns tusentals varianter på nailart.

NOTD - Nail of the Day, en visning av det nagellacket man har på sig just då.

Ombre - när varje nagel är målad i olika lack men de går ton i ton i samma färgskala. Till exempel från ljusrosa till mörkt rosa.

Opakt - när nagellacket inte är genomskinligt alls, man ska inte se nageln igenom lacket.

Shrinkage - en vanlig effekt av Seche Vite där överlacket gör att lacket under krymper och på så sätt bildar tipwear.

Skirt - ett lack som är något genomskinligt och som kräver flera lager för att bli opakt.

Skittle - alla naglarna är målade i olika lack i helt olika färger.

Stash - ens samling av nagellack.

Swatches - när man visar upp hur lacket ser ut, antingen på nageln eller på stickor. Vad en nagellacksblogg går ut på helt enkelt.

Tipwear - när den yttersta tippen av nageln är utan nagellack.

VNL - Visible Nail Line, när man ser den biten av nageln som inte sitter ihop med fingret (tänk det vita längst ut på nageln) igenom nagellacket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar